petak, 6. siječnja 2017.

FRED VARGAS-ODLAZI BRZO,VRATI SE KASNO

Nakon nesreće s njegovim brodom Nordijski vjetar koji se potopio,a pritom su poginula dva člana posade,bivši mornar Joss Le Guern zbog napada na čovjeka koji mu je prodao brod,odležao je neko vrijeme u zatvoru,a sada radi kao glasnik.Glasnik je čovjek kojemu ljudi  u kutije ubacuju poruke koje on mora izvikivati,a za to biva plaćen.Njegova najvjernija publika su: vlasnik malog hotela aristokrat Herve Decambrais,te njegovi gosti bivša prostitutka Lizbeth,vlasnik dućana stidljivi Damask,tiha Eva i drugi.Uskoro Joss počinje dobivati morbidne poruke,koji ne zainteresiraju samo Hervea,nego i glasovitog policijskog komesara Jean Baptistu Adamsberga.Jedan Baptista Adamsberg poznati je policijski komesar čije su metode rada neuobičajene,on je sklon zaboravljati imena suradnika,no u svom poslu je najbolji.Kada mu jednog dana u stanicu dođe mlada preplašena žena i prizna da su se na nekoliko vrata stanova u njenoj zgradi pojavili crteži unatraške naslikane četvorke.Komesar Adamsberg je uvjerava da su to tek bezopasni grafiti.No,kada se crteži četvorki pojave na još nekoliko zgrada,a u jednoj zgradi pojavi mrtvi pougljeni leš,a poruke koje Joss dobiva postanu zloglasnije i najave sijanje kuge,Adamsberg odmah preuzme slučaj.Sve zgrade preplavljuju četvorke,a kad se pojavi još žrtava,građane preplavi panika i strah od kuge.Adamberg i njegov pomoćnik Danglarde uvjereni su da su ubojica i pošiljatelj poruka ista osoba,te da se radi o serijskom ubojici koji namjerno širi kugu,uvjeren da je Bog...Ovaj intrigantni i uzbudljivi triler francuske spisateljice Fred Vargas me oduševio,toliko da ga nisam ispuštala iz ruku.Triler Odlazi brzo,vrati se polako prepun je misterije,nezaboravnih likova,a roman u početnom djelu ima elemenata paranormalnog i humornog štiha.Fred Vargas je povjesničarka i arheologinja,pa u romanu ima zanimljivih dijelova o povijesti kuge u Francuskoj.U maniri najboljih svjetski pisaca Fred Vargas servirala vam je eksplozivan kraj koji niste očekivali,a bome i ja.Ovaj roman ćete zavoljeti zbog karizmatičnog komesara Adamsberga,i ostali likova poput Jossa i Hervea.Smijati ćete se Josseovim porukama,njegovu susretu sa prapradjedom,a humorna i dirljiva nit ovoga romana garancija su vam za jedno malo remek-djelo.Karin Slaughter,Tess Gerittsen neka nauče kako se piše maestralan i originalan triler.Iako su skandinavski trileri i pisci trenutno jako popularni,ja vam kažem nakon što me francuski pisac Xavier Maria Bonnot osvojio svojim trilerom Prvi otisak,sada je to učinila njegova francuska kolegica.Zaboravite skandinavce i počnite čitati francuske pisce trilera.Razlika u kvaliteti je u korist francuskih pisaca.Ja nisam mogla izdržati pa sam uzela i njen roman Bijesna vojska,što vam je znak da ovaj roman morate pročitati.Maestralno,originalno,zanimljivo.

Broj komentara: 6:

  1. Odlican bar po ovom sto ste napisali volim trilere ali bas prave a ne neki krimic koji serviraju kao triler.Kad budem u mogucnosti obavezno cu procitati hvala na recenziji.Slazem se sto se tice skandinavaca ima tu dobrih dela al mene ni jedan nije kupio skroz.Jedino Karizijeve knjige su me odusevile i to su za mene trileri.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i mene je osvojio,,a roman je osvojio dvije nagrade,,citam sada njen roman Bjesna vojska,dobar isto,,,

      Izbriši
    2. Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji me je napustio i djecu već 3 godine, ali zahvaljujući dr. Agbazari jer su mi se vratili zauvijek i sretni smo zajedno. molimo vas da ga kontaktirate za pomoć ako imate problema u vezi putem e-pošte na: (agbazara@gmail.com) ILI putem WhatsAppa na: (+2348104102662). I svjedočite sami.

      Izbriši
  2. Pozdrav, ja sam iz Sjedinjenih Država, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Trust pomogao vratiti joj bivšeg ljubavnika. Tijekom potrage za rješenjem došao sam u kontakt s dr. Trustom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio u roku od 48 sati. Tako sam s ovom hrabrom savjetovati svakoga tko traži način da dobije ljubavnika da kontaktira Dr. Trust na WhatsApp: {+ 14432813404} ili putem e-pošte na {placeofsolution@yahoo.com} ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik se vraća jedni drugima i zajedno odlaze u novu godinu zajedno Hvala vam još jednom Dr. Trust.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prije svega, hvala dr. Agazara što ste mi pružili moju voljenu u roku od 48 sati. Nemam što reći osim zahvaliti se i reći da sam sretna .. Moja draga me tretira bolje i većinu svog vremena provodi sa mnom sada mi govori koliko me voli nego ikad prije. Ako imate problema sa svojim ljubavnika, obratite se liječniku Agbazaroj e-mail: ( agbazara@gmail.com ) ili WhatsApp +2348104102662, jer je on rješenje svih problema u odnosima

    OdgovoriIzbriši