petak, 6. siječnja 2017.

FRED VARGAS-ODLAZI BRZO,VRATI SE KASNO

Nakon nesreće s njegovim brodom Nordijski vjetar koji se potopio,a pritom su poginula dva člana posade,bivši mornar Joss Le Guern zbog napada na čovjeka koji mu je prodao brod,odležao je neko vrijeme u zatvoru,a sada radi kao glasnik.Glasnik je čovjek kojemu ljudi  u kutije ubacuju poruke koje on mora izvikivati,a za to biva plaćen.Njegova najvjernija publika su: vlasnik malog hotela aristokrat Herve Decambrais,te njegovi gosti bivša prostitutka Lizbeth,vlasnik dućana stidljivi Damask,tiha Eva i drugi.Uskoro Joss počinje dobivati morbidne poruke,koji ne zainteresiraju samo Hervea,nego i glasovitog policijskog komesara Jean Baptistu Adamsberga.Jedan Baptista Adamsberg poznati je policijski komesar čije su metode rada neuobičajene,on je sklon zaboravljati imena suradnika,no u svom poslu je najbolji.Kada mu jednog dana u stanicu dođe mlada preplašena žena i prizna da su se na nekoliko vrata stanova u njenoj zgradi pojavili crteži unatraške naslikane četvorke.Komesar Adamsberg je uvjerava da su to tek bezopasni grafiti.No,kada se crteži četvorki pojave na još nekoliko zgrada,a u jednoj zgradi pojavi mrtvi pougljeni leš,a poruke koje Joss dobiva postanu zloglasnije i najave sijanje kuge,Adamsberg odmah preuzme slučaj.Sve zgrade preplavljuju četvorke,a kad se pojavi još žrtava,građane preplavi panika i strah od kuge.Adamberg i njegov pomoćnik Danglarde uvjereni su da su ubojica i pošiljatelj poruka ista osoba,te da se radi o serijskom ubojici koji namjerno širi kugu,uvjeren da je Bog...Ovaj intrigantni i uzbudljivi triler francuske spisateljice Fred Vargas me oduševio,toliko da ga nisam ispuštala iz ruku.Triler Odlazi brzo,vrati se polako prepun je misterije,nezaboravnih likova,a roman u početnom djelu ima elemenata paranormalnog i humornog štiha.Fred Vargas je povjesničarka i arheologinja,pa u romanu ima zanimljivih dijelova o povijesti kuge u Francuskoj.U maniri najboljih svjetski pisaca Fred Vargas servirala vam je eksplozivan kraj koji niste očekivali,a bome i ja.Ovaj roman ćete zavoljeti zbog karizmatičnog komesara Adamsberga,i ostali likova poput Jossa i Hervea.Smijati ćete se Josseovim porukama,njegovu susretu sa prapradjedom,a humorna i dirljiva nit ovoga romana garancija su vam za jedno malo remek-djelo.Karin Slaughter,Tess Gerittsen neka nauče kako se piše maestralan i originalan triler.Iako su skandinavski trileri i pisci trenutno jako popularni,ja vam kažem nakon što me francuski pisac Xavier Maria Bonnot osvojio svojim trilerom Prvi otisak,sada je to učinila njegova francuska kolegica.Zaboravite skandinavce i počnite čitati francuske pisce trilera.Razlika u kvaliteti je u korist francuskih pisaca.Ja nisam mogla izdržati pa sam uzela i njen roman Bijesna vojska,što vam je znak da ovaj roman morate pročitati.Maestralno,originalno,zanimljivo.

4 komentara:

 1. Odlican bar po ovom sto ste napisali volim trilere ali bas prave a ne neki krimic koji serviraju kao triler.Kad budem u mogucnosti obavezno cu procitati hvala na recenziji.Slazem se sto se tice skandinavaca ima tu dobrih dela al mene ni jedan nije kupio skroz.Jedino Karizijeve knjige su me odusevile i to su za mene trileri.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. i mene je osvojio,,a roman je osvojio dvije nagrade,,citam sada njen roman Bjesna vojska,dobar isto,,,

   Izbriši
 2. Pozdrav, ja sam iz Sjedinjenih Država, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Trust pomogao vratiti joj bivšeg ljubavnika. Tijekom potrage za rješenjem došao sam u kontakt s dr. Trustom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio u roku od 48 sati. Tako sam s ovom hrabrom savjetovati svakoga tko traži način da dobije ljubavnika da kontaktira Dr. Trust na WhatsApp: {+ 14432813404} ili putem e-pošte na {placeofsolution@yahoo.com} ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik se vraća jedni drugima i zajedno odlaze u novu godinu zajedno Hvala vam još jednom Dr. Trust.

  OdgovoriIzbriši