srijeda, 28. veljače 2018.

Eduardo Galeano-Knjiga zagrljaja

U posljednje vrijeme otkrivam da mi se jako sviđaju latinoamerički pisci.Kada mi je Knjiga zagrljaja dospjela u ruke,strahovala sam da je ta zbirka priča zahtjevna za čitanje,i prevarila sam se.Knjiga zagrljaja je zbirka od čak 191 priču.Zasigurno će se čitatelji pitati zašto nosi tako snažno ime i o čemu priče zapravo govore?Knjiga zagrljaja je zbirka priča objavljena daleke 1989.godine.Napisao ju je višestruko nagrađivani i jedan od najvećih latinoameričkih pisaca Eduardo Galeano,koji je zbog diktatorskog režima u svom rodnom Urugvaju,jedanaest godina bio prisiljen živjeti u egzilu.U svom djelu Knjiga zagrljaja kroz priče otkrio je sva zlodjela koja su činili diktatorski režimi u Latinskoj Americi prema književnicima,umjetnicima,malim običnim ljudima,te o ubijanjima Indijanaca,te progonima i nesnošljivosti prema njima.Kroz 191 priču u Knjizi zagrljaja prošla su mnoga imena iz svijeta umjetnosti,književnosti koji su bili proganjani i ubijani,jer se nisu željeli pokoriti diktatorskim režimima.Eduardo Galeano u Knjizi zagrljaja koja je zapravo riznica priča,ispisanih lirskim stilom dao je prostorima i malim običnim ljudima,siromašnim ljudima,životinjama.U nekim pričama progovorio je o sebi,svojoj supruzi Heleni i njenim neobičnim snovima.Osobno mi je najviše suza izmamila priča pod naslovom Badnja noć koja će čitateljima slomiti srce.Sve priče iako progovaraju o strahu i teroru kroz koji su prolazili svi sudionici priča,kao i sam autor,ne bude kod čitatelja tjeskobu,nego nadu da ipak postoji dobro i pravda za kojeg se treba boriti.Knjiga zagrljaja prvenstveno me osvojila svojim lirskim stilom pisanja i autorovom sposobnosti da kroz čak 191 priču čitateljima dočara kroz što su sve prolazili narodi u Latinskoj Americi koji su živjeli pod diktatorskim režimima,a nisu se prestali boriti i nadati da će bolje vrijeme ipak stići.Galeanove priče otkrili su mi jedan daleki svijet o kojem sam znala samo preko latinoamerički telenovela.Svijet koji je drhtao,borio se,ali nije se predao ,nego se odvažio sanjati.Priče Na badnjak,priča o čovjeku i sobu,priča o jednom psu meni su posebno ostale u srcu.Stilskim pisanjem Eduardo Galeano je najbliži velikanima poput Kahlila Gibrana i Gabriela Garcie Marqueza,što samo dokazuje o kakvom se vrhunskom piscu radi.No kome je zapravo posvećena i za koga je pisana Knjiga zagrljaja,pitate se!?
Sam pisac kaže u jednoj priči piše :"Ja pišem za one koji me ne mogu čitati.One s dna,one koji stoljećima čekaju u redu povijesti,ne znaju čitati ili si to ne mogu priuštiti."
Knjiga zagrljaja moderan je klasik latinoameričke književnosti i svojom ljepotom lirske proze i likovima koji još odzvanjaju u mojim sjećanjima,spada u jednu od ponajboljih knjiga koje sam pročitala.Preporučujem Knjigu zagrljaja svim ljubiteljima lijepe književnosti.

4 komentara:

  1. Ako trebate daljinski hakirati telefon, bazu podataka, web stranicu ili očistiti kaznene evidencije supružnika, kontaktirajte extremeinfiltrators@gmail.com Strogo je povjerljivo

    OdgovoriIzbriši
  2. A considerable number of people have lost a lot of money as a result of falling for Bitcoin investment scams. Your stolen savings can be recovered with the aid of Morrison Recovery. Using my situation as an example, I invested in an online venture without realizing that I was in danger of becoming a victim of fraud. Through favorable evaluations and testimonies, I discovered Morrison@cyber-wizard.com following multiple searches for a way to get my lost money back. They were able to locate the lost money and retrieve $85,000 of my hard-earned cash.  I'm  so happy I found a reputable company that could meet my needs. I'm also sharing my success story in case you meet the same end. For people looking to get their money back from lost Bitcoin investments and internet scams, Morrison Recovery Services is a great resource. Please don't hesitate to ask them for assistance.

    OdgovoriIzbriši