subota, 31. prosinca 2016.

10 najboljih romana koji su me oduševili u 2016 godini

1.Sami Michael-Aida (Fraktura ),2.Burhan Sonmez-Istanbul,Istanbul (Opus gradna),3.Miklos Vamos-Knjiga očeva (Znanje),4.Elena Poniatowska-JaJesusa (Naklada Iris Illyrica),5.Antonio Pennanchi-Musolinijev kanal (Algoritam ),6.Karin Fossum-Kad vrag drži svijeću (Edicije Božičević ),7.Gebrand Bakker-Gore je tiho (Fraktura ),8.Katerina Tučkova-Boginje sa Žitkove (Fraktura ),9.Xavier Maria Bonnot-Prvi otisak (Edicije Božičević )10.Jelena Hrvoj-Durgina kuća

petak, 30. prosinca 2016.

Intervju s Piscem godine-JELENA HRVOJ

Jelena Hrvoj je rođena 17. travnja 1987. godine u Zaboku. Odrasla je u malom, idiličnom mjestu Poznanovcu u Hrvatskom zagorju, gdje i danas živi i radi. Od najranijeg djetinjstva pokazuje sklonost umjetnosti, aktivno se bavi pisanjem, crtanjem, te svira bass gitaru i klavir.
U prosincu 2014. godine objavljuje prvi roman, psihološki triler „Štorka“, koji je bio popraćen pozitivnim kritikama čitatelja i struke. Također piše kolumnu za časopis „Kvaka“, gdje svojim razmišljanjima i opažanjma pokušava podići razinu svijesti o problemima mladih, neafirmiranih autora, ilustrira zbirku pjesama te priprema nekoliko samostalnih izložba slika. Jelena vodi i svoju facebook stranicu Jelena Hrvoj-writer .
Uz „Durginu kuću“ , koja je drugi tiskani roman, autorica je napisala još sedam, zasad neobjavljenih romana. „Durgina kuća“ je horor roman, s primjesama psihološke drame.Jelena je samo za naš blog i fanove naše facebook stranice Volim knjige pristala izdvojiti nešto svog vremena i odgovoriti na neka pitanja.Volim Knjige: Jelena, kada ste otkrili svoju ljubav prema pisanju?
Jelena Hrvoj: Ljubav prema pisanju razvila se otkako znam pisati. U ranijim osnovnoškolskim danima pisala sam pjesme, igrokaze i kratke priče. Tek kasnije, po završetku srednje škole, odvažila sam se upustiti u pisanje kompleksnijih radova.
Volim Knjige: Objavili ste dva romana:Štorka i Durgina kuća. Riječ je o punokrvnih hororima koji su autentični, no sa dosta uznemirujućim scenama. Odakle vam inspiracija za pisanje horora?
Jelena Hrvoj: Inspiraciju za horore pronalazim prvenstveno u mašti, ali i u svijetu koji nas okružuje. Svi koji su pročitali moje romane znaju da se moj fokus najviše zadržava na najgorem hororu, a to je ljudska psiha. Često me pitaju:“Kako se tako mlada osoba može upuštati u pisanje takvih mračnih i groznih tema?“ Odgovor je jednostavan-na žalost, okruženi smo grozotama i ako ih ignoriramo to ne znači da će nestati. Upalite li podnevni dnevnik zasigurno ćete vidjeti daleko groznije stvari od onih o kojima ja pišem. No, toliko smo navikli na moderne medije da nam se sve servirano putem televizijskih ekrana čini manje groznim od onoga sa čime se suočavamo čitajući knjige.
Volim Knjige: Pišete i kolumnu za internetski portal Kvaka gdje otvoreno govorite o problemima sa kojim se suočavaju mladi pisci. Koliko ste zadovoljni odjekom kolumne?
Jelena Hrvoj: Iskreno, zadovoljna sam odjekom. Sa pisanjem iste krenula sam kako bi pomogla i pružala potporu mladim književnicima koji tek pokušavaju zakoračiti u svijet književnosti. Pišem o dobrim i lošim iskustvima koje sam osjetila na vlastitoj koži i ako je to pomoglo barem jednoj osobi-ja sam i više no zadovoljna. Kada sam kretala u objavljivanje svog prvog romana, osobno nisam imala prilike osloniti se na ičija iskustva i savjete i to je primaran razlog zašto sam odlučila podijeliti svoje iskustva.
Volim Knjige: Pročitala sam oba vaša romana-Štorka i Durgina kuća. Koliko ste zadovoljni reakcijama čitatelja i kritičara?
Jelena Hrvoj: Ukratko- jako sam zadovoljna. Kritika čitatelja velikom je većinom pozitivna, što me čak i iznenadilo s obzirom na tematiku kojom se bavim. Iako su ljudi često zaprepašteni mračnom tematikom, zadovoljna sam jer se većina njih nakon pročitanog zamisli o svijetu oko sebe i kako taj isti svijet učiniti malo boljim, a uprav to je ono što sam htjela postići. Što se tiče samih kritičara, još nisam dobila konkretnu ocjenu za svoj rad, ali i to će valjda doći s vremenom.
Volim Knjige: Osim pisanja proze vi pišete pjesme, svirate, slikate…Dakle, imate mnogo talenata. Koji vam je omiljeni hobi?
Jelena Hrvoj: Nemam omiljeni hobi. Po tom pitanju sam malo čudna.  Kroz život sam oduvijek imala faze u kojima mi se jedan od hobija nametao više no ostali. Tako ponekad provedem nekoliko mjeseci samo slikajući, nekoliko narednih mjeseci provedem u pisanju romana, dok se ponekad bavim samo npr. fotografiranjem itd.
Volim Knjige: Jedno od pitanja koje intrigira čitatelje vaših romana je: Zašto ste svojim likovima u romanima dali neobična imena?
Jelena Hrvoj: Mnogi misle kako se fokusiram na neobična imena zbog toga da se moj rad sličnošću približi radovima stranih autora. To je daleko od istine. Likovima dajem neobična imena jer ne želim da čitač povezuje ime sa nekom njemu fizički znanom osobom. Na primjer, ukoliko bi nekom od likova nadjenula ime Maja, čitatelj bi s lakoćom mogao zamisliti taj lik kao osobu koju poznaje. Moji likovi su fiktivni, imaju svoje osobnosti i stvoreni su kao individualne pojave. Zbog tematike kojom se bavim, smatram da je iznimno važno da čitatelj ne povezuje fiktivne likove i realne osobe.
Volim Knjige: Može li pisac izbjeći to da nekom liku udahne nešto od svojih osobina?
Jelena Hrvoj: Može i ne može. Svakako se likovi grade prema vlastitim promišljanjima, stavovima, a ponekad i iskustvima. Svaki lik u knjizi proizlazi iz vaše glave i stvarate ga na način kako ga vaše oči vide. Prema tome, bez obzira ima li lik vaše karakterne crte ili neke potpuno različite od vaših, on je na kraju krajeva produkt VAŠE mašte i onoga kako VI gledate svijet oko sebe.
Volim Knjige: Kada će čitatelji moći očekivati izlazak vašeg novog romana?
Jelena Hrvoj: O tome još ne mogu govoriti ništa konkretno. U planu je da 2017. godine objavim dva romana, no još ne mogu govoriti u kojem točno periodu. Mogu samo najaviti da će se sljedeće godine u rukama mojih čitatelja naći novi horor roman, te prvi nastavak SF-triler trilogije. Također, ako će sve ići prema planu, velika je mogućnost da objavim i nastavak Štorke. No, to se za sada ne nalazi na listi prioriteta.
Volim Knjige: Koji su vam najdraži pisci i romani?
Jelena Hrvoj: Uh, teško pitanje. U najdraže mogu svrstati E.A.Poe-a, J.R.R. Tolkien-a, M.Krležu, G.R.R. Martina, S. Kinga, A. Huxley-a i njihova djela. Naravno, ima ih mnogo više, ali da ne nabrajam. Volim pročitati dobre knjige svih žanrova, osim ljubavnih romana. Nemam neke predrasude prema spomenutom žanru,ali jednostavno mi nikad nije „sjeo“. Također moram napomenuti cijelu gardu mlađih i starijih domaćih književnika koji u posljednje vrijeme daju nadu za boljom budućnošću domaće književne scene, a to su S. Smolec, A.M. Posave, V. Becić, B. Ćosić, M. Mance, T. Radman, D. Keršić, V. Planina itd. (ispričavam se svima koje sam eventualno zaboravila spomenuti.)

srijeda, 28. prosinca 2016.

MARIA DUENAS-LA TEMPLANZA VINOGRAD ŽIVOTA

Mauro Larrea šarmantan je muškarac u kasnim četrdesetim godinama,te ugledni i bogati rudar.No,jedna kriva poslovna odluka i tragična smrt njegovog poslovnog partnera,skupo će ga koštati i preko noći će ostati bez svog bogatstva.Mauro koji je samo radom i vjerom u sebe,stekao sve svoje bogastvo teško se miri s time da je izgubio svoj imetak i da je sve što mu je ostalo tek njegova raskošna vila.Mauro odluči kod lokalnog kamatara Tadea Carussa, uzeti pozajmicu i stavlja kao zalog svoju kuću.Mauro zajedno sa svojim računovođom Eliasom Andradeom odluči otputovati u Havanu,s nadom da će uložiti u neki protafibilan posao koji će mu omogućiti da Tadeu isplati dug i ne izgubi svoju vilu.Mauro u Havani upozna prelijepu i beskrupuloznu Carolu Gorostizu,suprugu bogatog Gustava Zayasa kojoj predlaže da zajedno ulože novac u izvoz mesa preko oceana.Ona to ne želi,nego ga pozove da zajedno s njenim prijateljima uloži novac u trgovanje robovima.Mauro odbije,a bijesna Carola slaže suprugu da joj se Mauro udvarao.Gustavo ga izazove u dvoboj biljarom,a ako pobjedi. dobit će njegovu suprugu Carolu.Mauro pristaje i nakon što namjerno izgubi,podigne veći ulog i pobjedi Gustava Zayasa.Mauro je presretan jer dobiva vinograd i imanje u Španjolskoj.Mauro odlazi zajedno sa svojim slugom indijancem Santosom u mali andaluzijski gradić Jeres poznat po proizvodnji i izvozu vina.Mauro je šokiran kada vidi da je imanje i vinograd zapušteno i oronulo,i sve što želi je prodat imanje i vratiti se kući da isplati dio duga kamataru Tadeu i ne izgubi svoj dom te ponovo pokrene svoj rudnik srebra.No,u Jeresu će upoznati lijepu Sol Montalvo ,nesuđenu nasljednicu njegovog vinograda La Templanza koja će mu se uvući u srce i poremetiti sve njegove planove...Ovo je tek manji dio onoga što vas očekuje u ovom raskošnom i zanimljivom romanu.
La Templanza vinograd života,treći je roman španjolske spisateljice Marie Duenas koja je kritičare i čitatelje osvojila svojim prvijencom Vrijeme krojenja.La templanza vinograd života raskošna je povjesna saga koja će čitatelje odvesti u Meksiko,Kubu i Španjolsku tijekom šezdeseti godina IX.stoljeća.Čitatelja će oduševiti raskošni i lijepi opisi Meksika,Havane i Španjolske,i imat će osjećaj kao da je i sam otputovao tamo.Odmah sam zamjetila da je Mariji Duenas uzor u pisanju Charlotte Bronte.Stilski način pisanja je sličan kao i Brontičin jer obje u svojim romanima poklanjaju veliku pažnju opisima i sitnim detaljima.Sam lik Maura Larreje fizički nalikuje Heathcliffu iz Orkanski visova,ali karakterno ne ,jer je Duenasin junak ponosan,plemenit čovjek s visokim moralnim principima.Roman La Templanza Vinograd života uspio me zavarati jer sam očekivala neki povjesni ljubavni roman,a zapravo je ovo raskošna povjesna saga koja me oduševila lijepim opisima,dobrim stilom pisanja i zanimljivom pričom.Prvi dio romana je dosta razvučen,dok su ostala dva dinamična i intrigantna.Zanimljiv roman koji preporučujem, svim ljubiteljima povjesnih romana i proze.

ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Josip Mlakić-Božji gnjev

Ilija je mladi vojnik Hvo-a.Ilija sazna da mu je brat Goran zajedno s osmoricom Hrvatski vojnika ubijen u tajnoj vojnoj akciji koju nitko nije odobrio.Ilija je kod bratova tijela pronašao 45000 dolara.Svi se pitaju zašto su devetorica vojnika zašli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke snage.Pun gnjeva i boli Ilija je odlučan saznati tko mu je ubio brata i u što se zapravo upleo njegov brat.Pomaže mu suborac Mađar.Kad uspije pronaći tajni nacrt s devet kućica,Iliji nije jasno što crtež zapravo predstavlja.Odlučan je otići upravo na to mjesto,gdje su ubijeni njegov brat i osmorica njegovi suboraca.Ono što otkrije u jednoj od kućica,prenerazi ga.Ilija shvaća da su u smrt njegova brata upleteni sumnjivi ljudi iz Zagreba i tajne službe.Pun mržnje i gorčine Ilija je siguran samo u jedno :osvetiti se krivcima za bratovu smrt...Božji gnjev bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića mračan je i dobar krimić koji čitatelja neće ostaviti ravnodušnim.Roman je zapravo spoj krimića i ratne priče,prepune uvjerljivih opisa rata,mračni likova.Atmosfera u romanu je mračna i melankolična.Likovi su prepuni straha,bez nade i vjere u bolje sutra.Sam lik Ilije opisuje nam mladića koji ispunjen boli i gorčinom,postaje osvetnik koji vjeruje da pravda mora biti zadovoljena,a to će učiniti on.Koliko je dobro da čovjek sam uzme pravdu u svoje ruke vjerujući da je to ispravan put,koji će mu donijeti mir i spokoj,teško je reći.Roman vrvi nekim Biblijskim citatima koje su zaposjele um junaka ovog romana Ilije.Roman mi se svidio iz dva razloga:sjajan stil pisanja Josipa Mlakića,te uvjerljive ratne priče prepune mračne atmosfere i uvjerljivi likova.Ono što je po meni manja slabost romana je rasplet koji mi nekako nije pasao uz cijeli roman.Nekako mi je bio apsurdan i neuvjerljiv.Sve u svemu dobar krimić.

petak, 9. prosinca 2016.

MIKEL SANTIAGO-POSLJEDNJA NOĆ U TREMORE BEACHU

Pročitana.Nakon bolnog razvoda od bivše supruge Clem koja je dobila i skrbništvo nad njihovo dvoje djece,uspješni skladatelj Peter Harper pao je u depresiju.Nema motivacije za rad pa odlazi na mali zabačeni otok na Irskoj obali.U osamljenoj kući na plaži pronalazi mir.Peter se sprijatelji sa svojim susjedima ,tajanstvenim bračnim parom Leom i Mariom Kogan,a upusti se u ljubavnu vezu sa vlasnicom lokalne prodavaonice, Judie Gallagher.Jedne olujne ljetne večeri pogodi ga munja ,nakon čega počne imati strašne noćne more i glavobolje.Kada na otok stignu njegova djeca,noćne more postanu sve nasilnije i strašnije.Njegov odmor pretvara se u pakao jer Peter nije siguran da li su to samo noćne more ili halucinacije.Prvijenac Mikela Santiaga izvrstan je psihološki triler koji se brzo čita.Stil pisanja je oštra proza bez suviše opisa.Roman mi se svidio jer je uspio dočarati sablasnu atmosferu i intrigantnu priču.Neću vam više ništa otkrivati,preporučujem ga svim ljubiteljima psihološki trilera.

William Landay-Braneći Jacoba

Pročitana.Andrew Barber već dvadeset godina radi kao pomoćnik javnog tužitelja u jednom od okruga Massachusettsa.Cijenjen od kolega i sugrađana,Andrew je u sretnom braku sa Laurie sa kojom ima sina Jacoba.Zastrašujući zločin Jacobova školskog kolege Bena Rifkina koji je pronađen ubijen u parku nedaleko škole,uznemiri cijeli grad i podigne građane na noge.Svi su uporni i žele da policija pronađe krivca.Ipak kad za ubojstvo biva osumnjičen,Andrewov sin Jacob,Andrew staje u obranu svoga sina,vjerujući u njegovu nevinost.Ali kad počnu isplivavati optužujuće činjenice i šokantna otkrića,rusi se Andrewov naoko idilični brak sa Laurie,a počne suđenje Andrewova obitelj nađe se na udaru bijesni građana.Andrew bira udaljen sa posla,i posvećuje se istrazi odlučan da pronađe krivca i svoga sina oslobodi krivnje za užasan zločin,žrtvujući pritom i svoj brak sa suprugom Laurie.Na prekretnici života prisiljen da bira između pravde i odanosti,između sumnje i klevete Andrew je odlučan samo u jednom,da oslobodi sina svake krivnje,dok aveti prošlosti prijete da unište cijeli njegov život...Snažna oštra proza,uvjerljivi i kompleksni likovi,moćna priča o laži,tajnama i nevjeri, ovom romanu daju samo jednu ocjenu REMEK-DJELO.Roman prikazuje jednu naoko skladnu obitelj,iza čije se fasade kriju mnoge tajne,nedostatak komunikacije i povjerenja.Čitatelj staje i vjeruje u priču Andrewa oca koji je spreman na sve samo da obrani svoga sina.No,koliko zapravo Andrew poznaje svoga sina i da li mu treba slijepo vjerovati,pitanja su na koje ćete sami trebati pronaći odgovor kada pročitate ovu knjigu...Mješavina sudskog i kriminalističkog trilera oduševiti će i najzahtjevnije čitatelje.Moja ocjena -REMEK -DJELO koje nikako ne smijete propustiti.

subota, 3. prosinca 2016.

HYONSEO LEE-Djevojka sa sedam imena

Hyonseo Lee odrastala je u obitelji srednjeg staleža.Otac je radio u vojsci,a majka se brinula o njoj i njenom mlađem bratu Min-Hu.Obitelj se često selila zbog toga što je otac radio u vojsci.Hyonseina obitelj je kao i svaka obitelj u Sjevernoj Koreji morala štovati Velikog vođu Kim Il-sung,članove njegove obitelji koje su morale štovati kao veliko božanstvo.Hyonseo je kao i sva djeca u Sjevernoj Koreji vjerovala u mitove o Velikom vođi Kimu Il-Sungu.Vjerovala je da je Sjeverna Koreja najbolja zemlja,a Sjeverno-Korejci najveća nacija.Svaka obitelj u Sjevernoj Koreji morala je na zidu svojih domova držati slike Kim Il-Sunga i paziti da ih prašina ne zaprlja,jer su pripadnici zločinačkog komunističkog režima upadali stanovnicima u kuće,i jao onima koji nisu posvećivali pozornost ćišćenju slike,što se smatralo nepoštivanjem Velikog vođe i drastično kažnjavalo.Hyonseo je kao i sva djeca sudjelovala u školskim i propagandnim aktivnostima gdje se gradio i veličao mit o Velikom vođi kao pobjedniku protiv omraženi Amerikanaca i njemu kao najboljem čovjeku kojeg je Sjeverna Koreja ikada imala.Kad je Hyonseo od svoje bake,majčine majke saznala da čovjek kojeg je godinama smatrala svojim ocem,nije njen biološki otac,nego je to prvi suprug njene majke ,djevojčici se srušio cijeli svijet.Postala je buntovna prema ocu.No kad joj agenti zloglasne tajne službe Bowiba uhite i muče oca,koji zatim u bolnici na misteriozan način izvrši samoubojstvo,za Hyonseinu majku,nju i brata počinju crni dani.Nadzirani od agenata Bowib,ne znajući kako prehranit obitelj,majka počne švercati i trgovati prokrijumčarenu robu iz Kine.Hyonseo nekada vesela i buntovna djevojka koja je sanjala da postane uspješna glazbenica,počinje razvijati svoj unutarnji otpor prema režimu u Sjevernoj Koreji, uvidjevši koliko ljudi umire od gladi i siromaštva,dok Veliki vođa živi u raskoši.Hyonseo sanja da ode preko rijeke koja graniči s Kinom.Kad nekoliko mjeseci prije negoli će navršiti osamnaest godina,to i učini.Odlazi u Shenyang i smjesti se kod rođaka.Kad u Shenyangu uvidi kako njen narod u Sjevernoj Koreji živi pod diktatorskim režimom,lažima zbog cenzure u koje vjeruju,Hyonseo osjeti sreću i slobodu,ne uvidjevši da se nikada više neće moći vratiti u Sjevernu Koreju.No,iako je mislila da se spasila kad je pobjegla iz Sjeverne Koreje,dani straha,gladi,život joj postane pakao.Hyonseo postaje djevojka koja u strahu  mjenja imena,i neprestano bježi...Autobiografski roman Hyonseo Lee-Djevojka sa sedam imena potresno i bolno svjedočanstvo mlade žene koja je pobjegla iz svoje domovine od diktatorskog komunističkog režima,u slobodu za kojom je čeznula i za koju se borila.Sam čitatelj biti će šokiran autentičnim svjedočanstvom jedne mlade žene koja nije željela živjeti u okovima laži,mržnje,straha,ubijanja nedužnih ljudi i cenzure kojima je njena rodna domovina obavijena.Prizori umiranja od gladi i siromaštva,život u strahu pod neprestanom prismotrom i nadzorom tajne službe,straha od prokazivanja susjeda,mučenja judi,sve je to prikazano u ovoj bolnoj i potresnoj ispovijesti.Sve to nije spriječilo Hyonseo da vjeruje u bolju budućnost i dan kad će se njena rodna domovina osloboditi od mračnog režima i kad će njeni stanovnici živjeti u slobodi,oslobođeni gladi,smrti i nasilja.Čitatelja će dirnuti Hyonseina čežnja za domom,njenom obitelji.Vrlo dobar autobiografski roman koji će vam izmamiti suze,ali i pokazati veliku hrabrost jedne mlade žene koja nije mogla šutjeti i pokoriti se,nego se hrabro izborila za svoj život i koja je željela cijelom svijetu ispričati priču kako živi Sjeverna Koreja i njen narod danas.Za kraj jedan citat iz romana:»Tada sam shvatila da možemo nastaviti i ako ostanemo gotovo bez svega -bez doma,čak i bez domovine.Ali ne možemo nastaviti bez drugih ljudi,bez obitelji«.

četvrtak, 1. prosinca 2016.

Allen Eskens -POKOPANA PROŠLOST

 Student Joe Talbert ne može se pohvaliti da je imao sretan život.Odrastao s majkom koja je bolovala od Bipolarnog poremećaja i potpuno se odala ovisnosti o alkoholizmu,zanemarujući pritom svoja dva sina:Joe i mlađeg Jeremyja koji boluje od autizma.Majka je i tukla Joea,trošila novac od socijalne skrbi na alkohol,te mijenjala ljubavnike.Joe je bio nesretan jer nikada nije saznao tko mu je biološki otac.Jedinu ljubav koju je dobivao bila je od djeda,majčinog oca no kad je on umro srušio mu se cijeli svijet.Joe je postavši punoljetan radio dva posla da skupi za fakultet.Kad mu profesor zada da za kolegij iz Engleskog jezika intervjuira i napiše biografiju nekog neznanca,Joe se nađe u nedoumici.Odlazi u starački dom u potrazi za osobom čiju će biografiju napisati.Tamo susreće Carla Ivorsena,čovjeka koji je trideset godina proveo u zatvoru,a u dom je pušten jer umire od raka.Joe razgovara s Carlom i ovaj mu pristane ispričati svoj život.Carl je osuđen zbog toga što je silovao,ubio petnaestogodišnju Crystal Hagen i nakon toga njeno tijelo spalio u svojoj šupi.Joe je zgrožen Carlovim zločinom,no ipak odlučuje napisati njegovu biografiju.Joe upozna mladu studenticu i svoju susjedu Lilu koja mu se svidi,no ona je u početku nezainteresirana na svaki pokušaj zbližavanja s njim.No,Joe unatoč tome što se preselio i studira,nema mira.Majka mu zagorčava život svojim ispadima,zanemarujući pritom svog autističnog sina.Boreći se sa životnim neprilikama,Joe ipak ne posustaje.Kad nakon što zaprimi dosje Carlovog slučaja počnu na vidjelo isplivavati neugodne činjenice i dokazi koji dovode u pitanje Carlovu optužbu,Joe biva šokiran.Skupa s Lilom s kojom se sprijateljio odluči istražiti cijeli slučaj uvjeren u Carlovo nevinost,nesvjestan da će time dovesti u opasnost sebe i onih koje najviše voli.Da li je Carl uopće nevin?Kakvu tajnu skriva Joe?Što se sve skriva iza slučaja smrti Crystal Hagen i tko je pravi ubojica?To,i još mnogo toga morati čete otkriti sami kada pročitate ovaj uzbudljivi i napeti triler.Prvijenac američkog pisca Allena Ekensa spoj je obiteljske drame i krimića.Eskensovi likovi u ovom romanu su ljudi prepuni životni ožiljaka na duši,no koji ne predaju nego nastavljaju dalje sigurni u sebe i u tome da uspiju u svojim ciljevima. Roman o krivnji,tajnama kajanju,iskupljenju,nadi i ljubavi,pisan je jednostavnim stilom i brzo se čita.Ovaj roman će vas dirnuti i pokazati koliko je čovjek zapravo jak,a da sam toga nije svjestan.Ako volite svjetski poznatog pisca Harlana Cobena,ovaj roman će vam se svidjeti.Bezobrazno dobar i uzbudljiv triler.Preporuka za sve ljubitelje trilera i krimića.